أنقرة (زمان التركية) – أعلنت القيادة الروحية للدروز في سوريا بزعامة حكمت الهجري اليوم الخميس، مدينة السويداء “منطقة منكوبة”، ودعت لفتح ممر إنساني مع الأكراد في سوريا.
وطالب بيان صادر عن الهجري ملك الأردن بفتح المعبر الحدودي مع السويداء لأسباب إنسانية.
وأضاف البيان أن السويداء تحمل عبء كبير من المصابين بعد تطهيرها من “دنس العناصر الإرهابية” معلنا الحداد العام على الشهداء من المدنيين الذين فقدوا أرواحهم في الهجمات.
ولعل النقطة الأخرى التي برزت في بيان هو الدعوة لفتح مسارات مع الأشقاء الأكراد في إشارة إلى قوات سوريا الديمقراطية ومناطق الإدارة الذاتية لشمال وشرق سوريا.
ووجه روحاني دعوة مباشرة إلى ملك الأردن طالبه خلالها بإصدار تعليمات لفتح المعبر الحدودي بين الأردن والسويداء بناء على أهمية المعابر الإنسانية في هذه اللحظات الحساسة.
وطالب البيان المجتمع الدرزي بالحد من الزيارات بالفترة الحالية احتراما للحداد المعلن وتسهيلا لعمل الفرق الطبية وفرق توثيق الانتهاكات الحقوقية.
ودعا البيان أيضا إلى التضامن المجتمعي ودعم أقارب الضحايا.
إرسال الإدارة الذاتية لشمال وشرق سوريا للمساعدات
من جانبها أعلنت هيئة الشؤون الاجتماعية والعمال في الإدارة الذاتية بشمال وشرق سوريا نقل مساعدات إنسانية عاجلة إلى السويداء.
وخلال هذا الشهر، أرسلت الإدارة الذاتية أيضا فرق إطفاء إلى المنطقة الساحلية للمساهمة في أعمال التصدي للحرائق التي اندلعت بريف اللاذقية.
اشتباكات السويداء وحصيلة كبيرة
انفجرت يوم الأحد الماضي مواجهات عنيفة بين الجماعات الدرزية والعشائر البدوية في السويداء. ودفعت التطورات الحكومة السورية إلى إرسال القوات العسكرية الكبيرة التابعة لوزارتي الدفاع والداخلية إلى المنطقة.
وعلى الرغم من هذا، أعلن المرصد السوري لحقوق الإنسان أن المواجهات أسفرت عن مصرع 360 شخصا على الأقل من بينهم 107 من سكان السويداء و207 من قوات النظام.
وأضاف المرصد أن 27 شخصا على الأقل تعرضوا للإعدام مفيدا أن القوات التابعة للنظام ارتكبت العديد من الانتهاكات الحقوقية والعنيفة بحث المدنيين والمقاتلين المحليين.
وفي ظل المواجهات، أعلن الهجري في بيان يوم أمس الأربعاء أن المجتمع الدرزي سيواصل القتال لحين انسحاب قوات النظام كليا من المدينة.
وعقب المواجهات العنيفة، دخلت قوات النظام إلى مركز السويداء وأعلنت وزارة الدفاع لاحقا التوصل لوقف إطلاق نار.
وعلى الرغم من إعلان وقف إطلاق النار هذا نتيجة لاتفاق مبرم مع القيادات الدرزية، أعلن الهجري رفض هذا الاتفاق بسبب محاولات قتل الشعب والإيفاء بالوعود.
وبعد دخول قوات النظام السوري لقلب المدينة، شنت المقاتلات الإسرائيلية غارات عنيفة محذرة من مواصلة الغارات حال استمرار محاولات الإبادة بحق الدروز.
وقصفت المقاتلات السورية المنشآت التابعة لرئاسة الأركان مرتين ومحيط القصر الرئاسي مرة.
كلمة الشرع وانسحاب القوات من السويداء
وخلال كلمة متلفزة تم بثها مساء يوم أمس، أفاد الرئيس السوري أحمد الشرع أن الحكومة تدخلت في السويداء بعزيمة وإصرار وأن “الجماعات الخارجة عن القانون” التي لم يُكشف عن هويتها ترفض الحوار مع دمشق لأشهر.
وأضاف الشرع أن القوات الدرزية المحلية والقيادات الدينية ستكون المسؤولة عن الأمن في السويداء معلنا سحب وحدات الجيش من المنطقة.
وذكر الشرع أن سوريا أمام خيارين إما حرب مفتوحة مع إسرائيل أو نقل المسؤولية الأمنية إلى القيادات الدرزية والقيادات الروحية مؤكدا أنهم فضّلوا المصلحة الوطنية.
واختتم الشرع كلمته الموجهة للمجتمع الدرزي قائلا: “أوجه هذه الكلمة للمواطنين الدروز الذين يشكلون جزء لا يتجزء من الوطن. سوريا لن تكون أبدا ساحة لحروب أو التقسيم”.
هذا وأوضحت الحكومة أنها ستحاكم كل من أضر بالشعب الدرزي وستواصل إخضاع هذا المجتمع لحماية الدولة.
Dürzi Ruhani Liderliği Süveyda’yı ‘felaket bölgesi’ ilan etti: Kürtlerle aramızda insani koridoru açın
Suriye’deki Dürzi Müslümanların Ruhani Liderliği Şeyh Hikmet el-Hicri başkanlığında yaptığı açıklamada, Süveyda vilayetini “felaket bölgesi” ilan etti ve Suriye’deki Kürtlerle aralarındaki insani koridorun açılması çağrısında bulundu.
Bugün yayımlanan açıklamada, “kardeş Kürtlerle” yolların açılması çağrısında bulunulurken, Ürdün Kralı II. Abdullah’a da Süveyda ile ülkesinin sınır kapısının insani gerekçelerle açılması çağrısı yapıldı.
Açıklamada, Süveyda’nın “teröristlerin pisliğinden temizlenmesi”nin ardından vilayetin “yaralarıyla ağır bir yük taşıdığı” belirtilerek, sivillere yönelik saldırılarda hayatını kaybeden “aziz şehitler” için genel yas ilan edildi.
Kürt bölgesiyle insani bağlantı çağrısı
Açıklamada dikkat çeken bir diğer nokta ise, “kardeş Kürtlerle bağlantı yollarının açılması” çağrısı oldu. Bu ifade ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Özerk Yönetim bölgelerine atıfta bulunuldu. Ruhani liderlik ayrıca Ürdün Kralı’na doğrudan bir çağrıda bulunarak, “bu kritik anlarda insani yolların önemine binaen” Ürdün ile Süveyda arasında bir sınır kapısının açılması için talimat vermesini istedi.
Açıklamada, Dürzi toplumundan, yas sürecine saygı ve tıbbi ekipler ile insan hakları ihlallerini belgeleyen ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla, şu dönemde ziyaretleri sınırlamaları istendi. Ayrıca, toplumsal dayanışma ve kurban yakınlarına destek çağrısı da yapıldı.
Özerk Yönetimden yardım gönderildi
Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı Sosyal İşler ve Emekçiler Kurulu da yaptığı açıklamayla, Süveyda’ya acil insani yardım sevk ettiklerini duyurdu.
Bu ay içinde Özerk Yönetim’in, Lazkiye kırsalında çıkan orman yangınlarıyla mücadeleye katkı sunmak üzere sahil bölgesine itfaiye ekipleri gönderdiği de hatırlatıldı.
Süveyda’da çatışmalar ve bilanço ağır
Süveyda’da geçtiğimiz pazar günü Dürzi gruplarla Bedevi aşiretleri arasında şiddetli çatışmalar patlak verdi. Bunun üzerine, Suriye Savunma ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı büyük askeri güçler ile bağlı milis gruplar bölgeye sevk edildi.
Buna rağmen, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi(SOHR) yaptığı açıklamada, çatışmalarda en az 360 kişinin öldüğünü bildirdi. Ölenlerden 107’sinin Süveyda sakinleri, 207’sinin ise rejim güçleri mensubu olduğu aktarıldı.
Gözlemevi, en az 27 kişinin infaz edildiğini, rejime bağlı güçlerin sivillere ve yerel savaşçılara yönelik çok sayıda ağır insan hakları ihlali gerçekleştirdiğini duyurdu.
Çatışmaların ortasında, Dürzilerin ruhani lideri Şeyh Hikmet el-Hicri Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Dürzi toplumunun rejim güçleri tamamen çekilene kadar savaşmaya devam edeceğini söyledi. Bir gün önce de Dürzi halkının “soykırım” tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu.
Rejim güçleri, Dürzi gruplarla Bedevi aşiretleri arasındaki şiddetli çatışmaların ardından Süveyda’ya girmişti.
Suriye Savunma Bakanlığı daha sonra çatışmaların durdurulması için bir ateşkes ilan etti. Bu ateşkesin Dürzi liderlerle varılan bir anlaşma sonucunda duyurulduğu belirtilse de, Şeyh Hikmet el-Hicri söz konusu anlaşmayı halkına yönelik katliam girişimleri ve sözlerin tutulması nedeniyle reddetti.
Suriye hükümetinin Süveyda’ya girmesi ardından İsrail uçakları tarafından yoğun şekilde bombalandı. İsrail, “Dürzilere yönelik soykırım” girişimlerinin sürmesi halinde saldırılarını sürdürücekleri uyarısında bulundu. İsrail uçakları Şam’da Genelkurmaylı yerleşkesini iki kez, cumhurbaşkanlık sarayını ise bir kez bombaladı.
Şam’ın açıklaması ve çekilme kararı
Suriye Geçiş Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, devlet televizyonunda ulusa sesleniş konuşmasında, hükümetin Süveyda’daki müdahalesini “kararlılıkla ve azimle” yaptığını savundu. Şara, kimliği açıklanmayan “kanun dışı grupların” aylardır Şam’la diyaloğu reddettiği savundu.
Ahmed Şara hükümetin bundan böyle Süveyda’daki güvenlikten, yerel Dürzi güçleri ve dini liderlerin sorumlu olacağını ve ordu güçlerinin bölgeden çekileceğini duyurdu.
Konuşmasında, “Karşımızda iki seçenek vardı: Ya İsrail ile açık savaşa girilecekti ya da Dürzi ileri gelenlerine ve ruhani liderlerine güvenlik sorumluluğu devredilecekti. Biz ulusal çıkarı tercih ettik” dedi.
Dürzi toplumuna hitap eden konuşmasını, “Bu konuşmayı vatanın ayrılmaz bir parçası olan Dürzi yurttaşlarımıza ithaf ediyorum. Suriye asla bir iç savaş veya bölünmenin yeri olmayacaktır” sözleriyle tamamladı.
Hükümet ayrıca, Dürzi halkına zarar veren herkesin yargılanacağını ve bu toplumun devletin himayesi altında olmaya devam edeceğini belirtti.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/syria/170720252